WPA World Congress of Psychiatry in Berlin 2017

08-08-2017 12:33 von Sabine Schwab

tl_files/MuSeele/Images/Dateien/Kettenmenschen_Der Bruder von AndrA© Dembele lA¤sst sich A¼berzeugen, die Eisenfessel zu A¶ffnen. Der psychisch Kranke wird anschlieAYend in die MA¤nnerpsychiatr.jpg

WPA XVII World Congress of Psychiatry Berlin 2017 - 8. – 12. Oktober 2017 Messe Berlin

Ausstellung “Kettenmenschen” des MuSeele

Das Oktoberfest der Psychiatrie und Psychotherapie in Berlin

fünf Tage, 900 Einzelveranstaltungen, Teilnehmer aus über 130 Nationen – vom 8. bis 12. Oktober 2017 lädt die World Psychiatric Association (WPA) in Kooperation mit der DGPPN zum Weltkongress der Psychiatrie und Psychotherapie nach Berlin ein und macht die Hauptstadt zum internationalen Zentrum der psychischen Gesundheit.   Das hochkarätige wissenschaftliche Programm bietet zahlreiche neue und bewährte Formate, ein umfangreiches Fort- und Weiterbildungsprogramm und vor allem Top-Experten aus aller Welt. Thematische Schwerpunkte bilden zum Beispiel die Komorbidität von psychischen und körperlichen Erkrankungen, die Prävention und Gesundheitsförderung sowie die Psychopathologie – insbesondere mit Blick auf neue Krankheitsbilder und deren Klassifikation.

Different perspectives on psychiatry

Mental disorders are also an important topic in art, literature, movies and music. The WCP 2017 offers the opportunity to see different art exhibitions and performances and to personally get in touch with authors and filmmakers.

Exhibition „People in Chains“

Monday to Thursday I Hall 2.2

In villages of the Ivory Coast and Benin, thousands of mentally ill people live as so-called „people in chains”. They are chained to trees or locked into dark crates. They are tethered up like animals, sometimes for weeks, sometimes for years. Some die in captivity. Society is afraid of them; the belief still prevails that mentally ill people are possessed by demons.

The local organisation St. Camille de Lellis has been working since 1991 to free these people from their chains and care for them appropriately in treatment centres. The non-profit organisation „Freundeskreis St. Camille“, based in Reutlingen, Germany, has been supporting these efforts for more than 20 years through personal engagement, food and medicine. The aim is for the mentally ill people to return to their villages and receive long-term psychopharmaceutical treatment. The best way to enlighten people is to re-integrate the mentally ill into their communities and thus take away people’s fear, particularly from the families.

The exhibition „People in Chains: How Mentally Ill People are dealt with in West Africa” was designed by the museum MuSeele, a museum on the history of psychiatry located in the psychiatric hospital Christophsbad in Göppingen, Germany, in collaboration with the “Freundeskreis St. Camille“. This travelling exhibition consists of large-format colour photographs by the photographers Heinz Heiss and Uli Reinhardt together with short explanatory texts. An accompanying brochure provides additional background information.